کود ها به چند دسته تقسیم میشوند که عبارتند از
شیمیایی · آلی یا ارگانیک · بیولوژیک یا زیستی کود هاي شیمیایی که برخی از آنها جز عناصر پر مصرف گیاه یا ماکرو المنت و برخی نیز جز عناصر عناصر کم مصرف گیاه ( میکرو المنت ) می باشد. عناصر پر مصرف (ماکرو) شامل: ازت – فسفر – پتاس – کلسیم – منیزیم ، گوگرد و عناصر کم مصرف (میکرو) شامل : آهن – روي – منگنز – مس – بر و مولیبدن . به کود هایی که مجموع عناصر فوق را با هم و به نسبت متناسب دارا باشد اصطلاحا کود کامل اطلاق میشود. گیاهان مختلف بر حسب نیاز و با توجه به نتایج آزمایش برگ و خاك به کود هاي فوق نیازمند خواهند بود . ترکیب شیمیایی و درصد خلوص کودهاي مختلف حاوي یک عنصر، بسیار متفاوتند. این تفاوتها بر مورد مصرف، نحوه پخش، زمان کوددهی و اثر بخشی کودها تاثیر بسیار مهمی دارند. بنابراین شناخت کافی از انواع کودهاي شیمیائی قبل از انتخاب و یا مصرف آنها ضرورت دارد.
مواد آلی موادی هستندکه از کربن تشکیل یافته و در مورد کودها به آنهایی اطلاق میشود که از فضولات حیوانی و یا بقایای گیاهی تهیه شده باشند. کودهای آلی متنوع بوده و از مهمترین آنها میتوان به کودهای حیوانی، کمپوست ورمی کمپوست و مواد هیومیکی اشاره نمود. کودهای آلی یا ارگانیک از يك موجود زنده (گياه، حيوان و يا تركيب هر دو) و يا فراورده هاي جانبي آنها (كودهاي حيواني، كمپوست، گرد خون و غيره) مشتق شده اند، به همين دليل كودهاي ارگانيك نامگذاري شده است و تركيب اجزا تشكيل دهنده آنها به صورت آميخته و درهم مي باشد و تمامي اجزا تشكيل دهنده آن مواد غذايي مورد نياز گياهان هستند .
بله و خیر. در واقع نباید به اشتباه دو مفهوم طبیعی و ارگانیک را یک مفهوم در نظر گرفت. اما در حال حاضر، به هر کودی که از طریق شیمیایی تولید نشده باشد و طبیعی باشد، کود ارگانیک گفته میشود. کود ارگانیک یا آلی طبیعی بوده و متشکل از، مواد آلی بر پایه کربن است که از مواد زنده و یا سابقا زنده بدست آمده است که شامل: فضولات حیوانی، پسماندهای گیاهی و دیگر فرآوردههای متعدد ارگانیسمهای زنده موجود در طبیعت میشود.
کودهای مصنوعی یا شیمیایی، در مسیر یا پروسه صنعتی تولید شده و یا از منابع معدنی زمین استخراج میشوند، اما در کارخانجات، تصفیه شدهاند، مخلوط شدهاند، امتزاج یافته و یک دست شدهاند و تغییر پیدا کرده اند. در واقع، ساختار شیمیایی آنها از منابع غیر زنده بدست میآید.
بطور عام، کودهای شیمیایی نسبت به کودهای طبیعی سریعتر در دسترس گیاه قرار میگیرند چون آنها در آب حلالیت بیشتری دارند و یا ساختار آنها به گونهای است که گیاه میتواند از آنها راحتتر و سریعتر استفاده کند. کاستی یا نقطه ضعف کودهای مصنوعی در برابر کودهای طبیعی این است که آنها راحتتر میتوانند بیش از اندازه مصرف شوند، و این دلیلی است که کودها گیاه را میسوزانند. بهعلاوه ، کودهای مصنوعی همانند کودهای طبیعی، قادر به تامین و پشتیبانی از منافع جمعیت میکروبی خاک نیستند.
منبع: آذر کیهان